Fotogalerij

Schoolfoto uit 1914

Picture 18 of 28

Deze foto werd gemaakt in het najaar van 1914 op de protestantse lagere school aan Wagendijk 43 in Kockengen. Achteraan (tweede van rechts) staat het hoofd der school de 56 jarige Dirk la Roij, die daar in dienst was getreden toen de school werd opgericht op 1 november 1893.

Meester la Roij heeft zijn leerlingen de eerste beginselen van hygiene proberen bij te brengen. Er stond een waterpomp in het dorp op enige afstand van de school. Uit deze pomp kwam roestig water. Daarom schepten de kinderen als ze dorst hadden liever met hun klomp water uit de Bijleveld, een kanaal dat voor de school langs door het dorp stroomde. Meester la Roij zei dan: ‘Kinderen ik moet jullie ernstig waarschuwen om geen water uit de Bijleveld te drinken. Want ’s morgens vroeg worden er po’s geleegd in dat water. En het is niet hygiënisch om daarvan te drinken. Daar wordt je ziek van, dat moeten jullie nu eens begrijpen en onthouden’.

Rechts naast hem op de foto staat zijn 27 jarige dochter juffrouw Nellie (Petronella) la Roij en links naast hem staat de 8 jarige Cornelia Smit met haar 10 jarige zus Aagje Smit direct achter haar. Zij waren de twee oudste dochters van Marrigje en Dirk Smit (C9.2). Voor meester la Roij staat de 8 jarige Teuntje Sloesarwij, oudste dochter van Hendrik Sloesarwij (D8.7.1). Voor haar en juffrouw la Roij staan de 7 jarige Pieter de Lange en de 8 jarige Jan de Lange, twee zonen van Adrianus de Lange wiens portret elders op de fotogalerij is afgebeeld. En aan de linkerzijde van deze schoolfoto zijn nog vijf neven en nichten van hen te zien.

Helemaal links vooraan zit de 7 jarige Jan Korver en rechts achter hem zijn 6 jarige zus Marrigje Korver. Ze woonden in de gemeente Laagnieuwkoop. Hun vader Jan Korver was een broer van Elisabeth Korver, de vrouw van Adrianus de Lange. En hun moeder Marrigje Kasteleijn was een zus van Teuntje Margarita Kasteleijn, de moeder van Teuntje Sloesarwij. Direct links van Marrigje Korver zit de kleine Gijsbert Bos (D10.5) die net 6 jaar was en bij haar in de klas zat. En linksachter hen staan de 8 jarige Marretje Bos (D10.4) en de 9 jarige Pieter Bos (D10.3). En achter Pieter (met de hand op diens schouder) staat zijn 51 jarige meester Jacob de Rijke.

De foto en namen van leerlingen en leerkrachten zijn overgenomen uit het herdenkingsboek dat in 1993 werd uitgegeven ter ere van het 100 jarig bestaan van de school.