Generatie B9

Magdalena van Bemmel 1834 – 1900 & Cornelis van Bemmel 1829 – 1912

Voormalige boerderij de Hollenboom in Harmelen
Zicht op de voorgevel van de voormalige boerderij de Hollenboom in Harmelen

B9 Magdalena van Bemmel, met de roepnaam Helena was de oudste dochter van Cornelia van Zanten en Willem van Bemmel (B8). Ze werd geboren in ’t Oude Raadhuis van Haarzuilens op zaterdag 16 augustus 1834 en vernoemd naar haar grootmoeder Magdalena de Wit (B7) die weer was vernoemd naar haar grootmoeder Magdalena Claasdochter de Wit (B5). Tot ze trouwde werkte Helena samen met haar broers Gerrit (B8.2) en Pieter van Bemmel (B8.3) in het familiebedrijf, dat bestond uit een boerderij en een herberg die ook als gemeentehuis dienst deed.

Helena van Bemmel huwde op 30 jarige leeftijd in dat raadhuis met haar 35 jarige achterneef Cornelis van Bemmel op vrijdag 4 november 1864. Cornelis werd geboren op boerderij de Hollenboom in Harmelen op vrijdag 9 oktober 1829. Op 18 jarige leeftijd legde hij de eerste steen van een nieuw te bouwen hofstede. Want toen moest de boerderij waar hij was geboren worden verplaatst en herbouwd in verband met de aanleg van een spoorlijn tussen Utrecht en Rotterdam.

Cornelis was de jongste zoon van Grietje van der Doos en Gerrit van Bemmel (B6.6) en zijn ouders waren enkele jaren voordat hij trouwde overleden. Hij had hun bedrijf voorgezet en was eigenaar van boerderij de Hollenboom, die aan de andere kant van de spoorlijn (ten opzichte van het oorspronkelijke gebouw) aan de Breudijk in Harmelen was gelegen. Ook zijn oudere ongehuwde broers Marcelis en Thijmen van Bemmel woonden en werkten daar. En na het huwelijk trok hun achternicht Magdalena van Bemmel uit Haarzuilens bij hen in op de boerderij in Harmelen.

Hofstede de Hollenboom bestaat niet meer. Die werd in de jaren 90 van de vorige eeuw gesloopt ten behoeve van uitbreiding van het spoorwegnet. Alles wat rest van de oude hofstede is het toegangspad geflankeerd door wat bomen – vlakbij de spoorlijn aan de Breudijk in Harmelen. Magdalena en Cornelis van Bemmel woonden er ruim 35 jaar samen en zij overleed daar op 66 jarige leeftijd op zaterdag 8 december 1900 (1). Haar weduwnaar Cornelis van Bemmel overleed er vlak voor het begin van de 1e wereldoorlog op maandag 23 september 1912, hij werd 82 jaar oud.

Kinderen:

B9.1 Grietje van Bemmel, dochter van Magdalena van Bemmel en Cornelis van Bemmel werd geboren op maandag 7 augustus 1865 in boerderij de Hollenboom aan de Breudijk te Harmelen. Zij trouwde op donderdag 19 maart 1891 in Harmelen met Gerrit de Wit, een bloedverwant in de 6e graad. Hij was een zoon van Klaas de Wit en Evertje Doornenbal (C9), die een achternicht van Grietjes moeder was. Zie B10

B9.2 Willem van Bemmel, zoon van Magdalena van Bemmel en Cornelis van Bemmel werd geboren op dinsdag 11 december 1866 in boerderij de Hollenboom aan de Breudijk te Harmelen.

Willem van Bemmel werd via zijn grootvader Willem van Bemmel (C8) vernoemd naar zijn betovergrootvader Willem de Wit (C6).
Willem van Bemmel werd via zijn grootvader Willem van Bemmel (B8) vernoemd naar zijn betovergrootvader Willem de Wit (C6)

Hij trouwde op 25 jarige leeftijd in Harmelen op donderdag 30 juni 1892 met zijn 24 jarige buurvrouw Grietje Bartha van Holst. Getuige bij het huwelijk was Marcelis van Bemmel (B6.6) de 75 jarige oom van Willem. Dat was een ongetrouwde broer van zijn vader, die ook op de boerderij woonde waar Willem werd geboren. Grietje van Holst werd daar vlakbij geboren op woensdag 7 augustus 1867. Zij was een dochter van Adriana Leeuwenhoek en Gerrit van Holst, die boerderij ‘Pauwbosch’ in bezit hadden. Dat boerenbedrijf lag naast hofstede de Hollenboom aan de Breudijk in Harmelen.

Na hun huwelijk vestigden Grietje en Willem zich eerst op een boerderij in Wijk bij Duurstede en later betrokken ze boerderij ‘Vrije Nesse’ ter hoogte van Oud Bodegraafseweg 114 in Bodegraven (2). Willem van Bemmel was doof, hij kon de bedrijfsvoering niet goed aan en heeft daarom dat bedrijf beëindigd. Enkele jaren na de eeuwwisseling keerde hij met vrouw en kinderen terug in Harmelen en gingen ze in de Dorpstraat wonen. Grietje van Holst overleed daar op zaterdag 20 juni 1925, ze werd 57 jaar. Haar weduwnaar Willem van Bemmel overleed er vier jaar later op dinsdag 31 december 1929, hij werd 63 jaar oud.

Het gezin van Grietje Bartha van Holst en Willem van Bemmel in hun woning aan de Dorpstraat in Harmelen. Beide ouders zitten vooraan en achter hem staat Adriana Gerarda. Links naast haar zit Magdalena Cornelia en helemaal rechts zit hun zoon Gerrit Cornelis van Bemmel.
Het gezin van Grietje Bartha van Holst en Willem van Bemmel in hun woning aan de Dorpstraat in Harmelen. Beide ouders zitten vooraan en achter hem staat Adriana Gerarda. Links naast haar zit Magdalena Cornelia en helemaal rechts zit hun broer Gerrit Cornelis van Bemmel.

Willem van Bemmel en Grietje van Holst kregen acht kinderen, drie werden dood geboren en twee stierven op jonge leeftijd. Twee dochters en een zoon groeiden op in Harmelen en zijn er oud geworden. Ze woonden in een dubbel woonhuis aan de Dorpstraat, dat ze van hun ouders hadden geërfd.

De oudste dochter Magdalena Cornelia van Bemmel huwde niet. Zij leidde een meisjesvereniging en was jarenlang organist van de hervormde kerk in Harmelen (3). Haar zus Adriana Gerarda van Bemmel huwde met Laurus Meulenberg. Hij was afkomstig uit Kortgene (Noord Beveland) en werkzaam als belastingambtenaar. Hij overleed in de crissisjaren 30 van de vorige eeuw op 40 jarige leeftijd aan tuberculose. Zijn weduwe Adriana van Bemmel bleef achter met drie jonge kinderen, die ze samen met haar zus Magdalena opvoedde. Ze ontving een klein pensioen en werkte als naaister.

1934: Hendrika Johanna van ‘t Wout en haar man Gerrit Cornelis van Bemmel met hun automobiel op weg in Harmelen.
1934: Hendrika Johanna van ‘t Wout en haar man Gerrit Cornelis van Bemmel met de automobiel onderweg in Harmelen.

Hun broer Gerrit Cornelis van Bemmel trouwde in 1934 met Hendrika Johanna van ‘t Wout uit Harmelen. Hij was architect van beroep en had een boomgaard bij kasteel Harmelen (4).

B9.3 Gerrit van Bemmel, zoon van Magdalena van Bemmel en Cornelis van Bemmel werd geboren op maandag 2 november 1868 in boerderij de Hollenboom aan de Breudijk te Harmelen. Hij huwde op 33 jarige leeftijd in Veldhuizen – gelegen tussen Vleuten en De Meern – op donderdag 21 november 1901 met zijn 23 jarige achternicht Antonia Cornelia de With. Zij werd daar geboren op maandag 17 juni 1878 en was een dochter van Jan de With en Grietje van Bemmel, een nicht van Gerrits moeder Magdalena van Bemmel. Antonia’s moeder, Grietje van Bemmel was een dochter van Antonia Hamoen en Marcelis van Bemmel (B7.2) en een zus van Gerrit van Bemmel de man van Trijntje van Bemmel (B8.6). Anthonia’s vader Jan de With was een kleinzoon van Teuntje Bosch, dochter van Floris Jans Bosch (D4.15).

1935: Grietje Magdalena van Bemmel, Jan Sterk Vroege, Riek van ’t Wout, Gerrit Cornelis van Bemmel en Hendrika Johanna van ’t Wout aan het picknicken in het weiland van boerderij de Hollenboom.
1935: Grietje Magdalena van Bemmel, Jan Sterk Vroege, Diederika Clazina van ’t Wout, Gerrit Cornelis van Bemmel en Hendrika Johanna van ’t Wout aan het picknicken in het weiland bij boerderij de Hollenboom.

Gerrit van Bemmel en Antonia de With zette het familiebedrijf van zijn ouders in Harmelen voort. Ze kregen twee kinderen en het oudste kindje werd maar 17 dagen oud. Hun dochter Grietje Magdalena van Bemmel groeide op in boerderij de Hollenboom aan de Breudijk. Ze trouwde in 1936 te Harmelen met Jan Sterk Vroege en vertrok naar Alphen aan de Rijn, waar hij als tandarts werkte.

Omdat er geen opvolger was verkocht haar vader Gerrit van Bemmel de boerderij. Boelhuis (openbare verkoping van de inboedel) werd gehouden op dinsdag 21 april 1931. Hij en zijn vrouw betrokken een woning voor boerderij de Hollenboom, met het hedendaagse adres Breudijk 21 in Harmelen. Gerrit van Bemmel overleed daar na de 2e wereldoorlog op zondag 26 januari 1958, hij werd 89 jaar oud. Zijn weduwe Antonia de With overleed acht jaar later in Woerden op dinsdag 19 juli 1966, ze werd 88 jaar oud.

B9.4 Marcelis van Bemmel, zoon van Magdalena van Bemmel en Cornelis van Bemmel werd geboren op maandag 7 maart 1870 in boerderij de Hollenboom te Harmelen. Hij werd 9 jaar en overleed daar op donderdag 5 juni 1879.

B9.5 Cornelia van Bemmel, dochter van Magdalena van Bemmel en Cornelis van Bemmel werd geboren op donderdag 18 mei 1871 in boerderij de Hollenboom te Harmelen. Ze werd nog geen 2 maanden oud en stierf daar op vrijdag 14 juli 1871.

B9.6 Cornelis Thijmen van Bemmel, zoon van Magdalena van Bemmel en Cornelis van Bemmel werd geboren op zaterdag 2 januari 1875 in boerderij de Hollenboom te Harmelen. Hij werd 2 jaar en overleed daar op zondag 11 november 1877.