Fotogalerij

Klassenfoto uit 1927

Picture 20 of 28

Een kijkje in de bovenbouw (klas 4, 5 en 6) van de protestantse lagere school aan Wagendijk 43 in Kockengen, tijdens het schooljaar 1927/1928. Helemaal rechts vooraan zit de 10 jarige Adriaan Bos (D10.6), met direct naast hem Sander van den Bosch die een half jaar ouder was. Sander was het jongere broertje van Aagje Gerrebregje van den Bosch, de tweede vrouw van Willem Doornenbal (B10.6). Er zaten nog veertig andere kinderen van negen tot twaalf jaar in deze klas en ze kregen met z’n allen les van het schoolhoofd, de 32 jarige Johannes Franciscus Bakker rechts achterin de klas.

Meester Bakker maakte zelf de kaart ‘De vaderlandse geschiedenis in lijn en beeld’ middenachter in de klas en had daarop de historie grafisch weergegeven. Het begon bij de Batavieren en ook de middeleeuwen en de tachtig jarige oorlog stonden erop. Tevens schreef hij een serie schoolboeken met lessen over warmte, geluid, licht en electriciteit. En hij kon het ook allemaal heel goed uitleggen en prachtig vertellen, zijn leerlingen hingen aan z’n lippen.

De klassenfoto komt uit het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen te Breukelen. De informatie over het lesmateriaal is overgenomen uit het herdenkingsboek dat in 1993 werd uitgegeven ter ere van het 100 jarig bestaan van de school.