Fotogalerij

Teunis Bos 1875 – 1937

Picture 4 of 28

Omstreeks 1780 werd Jacob de Wit (C5.5) eigenaar van een boerderij ter hoogte van Wagendijk 13 in Kockengen, die hij vermoedelijk zelf liet bouwen danwel in nieuw staat heeft gekocht. Ook zijn erfgenamen woonden en werkten daar. In 1865 werd de hofstede - die toen de naam 'Nooitgedacht' droeg - verkocht aan de familie Rooijaards van den Ham uit Utrecht.

Dertig jaar later, omstreeks 1894 huurde de 18 jarige Teunis Bos (D10) de hoeve van deze familie. En vervolgens legde hij over de landerijen - van de Wagendijk in Kockengen naar het buurtschap Teckop bij Kamerik – het ‘Pad van Bos’ aan. Dat was toentertijd de enige weg van Kockengen richting Woerden. Om van deze particuliere weg gebruik te maken, moest men tol betalen. De tolweg was uitstekend geschikt voor paard en wagen. Maar eigenaren van de nieuwerwetse gemotoriseerde voertuigen waren minder tevreden en klaagden steen en been over deze dure tolweg. Want het 'Pad van Bos' was verhard met keien en oude kapotte dakpannen.

Tolheffing kwam in die tijd meer voor. Ook Gerrit van Bemmel (B8.2) was werkzaam als tolgaarder. Bij veel polderwegen stonden tolhekken en voor enkele rijksstraatwegen moest men afrekenen bij tolhuizen, alvorens de rijweg te betreden. Op 1 mei 1900 werden alle rijkstollen afgeschaft. Maar de particuliere tolweg aan de Wagendijk in Kockengen was er nog in de jaren zestig van de vorige eeuw (zie luchtfoto in D10.5).